Počasí na Kypru: Famagusta: 0°C / 0°C Larnaca: 0°C / 0°C Limassol: 0°C / 0°C Nicosia: 0°C / 0°C Paphos: 0°C / 0°C Troodos: 0°C / 0°C Více>>
1 EUR je 26.920 Kč
ke dni 3. 11. 2024
Některá vinařství v regionu Pafosu a Lemesosu jsou po celý rok otevřena pro návštěvníky a určitě stojí za to je navštívit. Ve skutečnosti každý, kdo má zájem o víno a má k dispozici vůz, může projet hned několik vesniček kde se víno vyrábí.
Níže je uvedeno šest doporučených tras, které vás dovednou nejenom k vinicím ale také vám umožní vidět několik malebných vesniček, dávné terasovité vinice. Nejlepší ze všeho je, když vás majitelé vinařství provedou po své výrobně a dají vám ochutnat jejich výrobky. Poté, co jste jejich výrobky ochutnali si můžete nakoupit tolik kolik chcete a odvézt si vše zpátky domů. Jelikož se otevírací hodiny mohou lišit, je lepší zavolat předem, abyste se ujistili, že bude vinařství, které chcete navštívi, otevřené. Obvykle jsou projíždějící turisté vítáni, tyto vesničky jsou taktéž plny rodiných taveren které přesně vědí kdy mají připravit a servírovat jídlo s chuťí domova.
Celkově vzato, tyto cesty určitě obohatí váš pobyt a budou nádhernou exkurzí kombinující tradici, přírodu a zajisté také obchodní známku Kypru – jeho pohostinnost !
Na rozdíl od Commandarie, je tzv. Zivania úzce spojená s dědictvím vinařství. Jedná se o čistý líh s vysokým obsahem alkoholu, je destilovaný z hroznů a nejlepší je podávaný ledový, často se servíruje přímo z mrazáku ! Je považován za nejlepší digestiv, často se také používá k lékařským účelům pro natírání částí těla, je výborný např. Při bolestech hlavy, nachlazení atd.
Ačkoli kyperští výrobci vína pěstují rozmanité odrůdy, některé původní hrozny jsou typicky kyperské. Je do nich zahrnuto rozšířené „mavro“, známý „xynsteri“ a také „maratheftiko“ a „ophthalmo“. Podívejte se schválně na láhev kterou jste si zakoupili.
Donedávna se tvrdilo o výrobě vína na Kypru to, že se datuje přibližně do roku 2000 př. Kr. Ale poslední výzkumy ukázaly, že je k tomu zapotřebí přičíst ještě několik tisíc let. Nálezy dokazují, že výroba vína začala už někdy před 5500 lety.
To zajisté dokazuje, že Kypr má vhodnou půdu a klima pro výrobu vína, která byla po staletí dobrá pro udržení vinařské tradice a přežila až doposud ! Bohužel ale současná vinařská historie neumisťuje kyperská vína mezi ta nejlepší na světě. Nicméně místní vinaři jsou právem pyšná na své výrobky a dnes, více než kdy jindy, investují v nové zkušenosti, vědu a technologii, aby tak vylepšili chuť jejich ovoce a získali si tak uznání jak na Kypru tak i ve světě.
Skutečnost, která zůstane nepřekonána, je, že stále nejlepší kyperské víno, lepší než Commandaria, je sladké, desertní víno, které se řadí k nejstarším pojmenovaným vínům na světě a stále se vyrábí. Ve starověku se nazývalo „Nama“, tak ho připomenul Marc Anthony ve filmu Kleopatra. Nama byla později přejmenována Richardem Lví Srdce kvůli řádu Templářů (Commandarie jako taková byla majetkem rytířů z řádu Kolossi). Obrovské hrozny Commandarie rostou na jižních svazích hor Troodos, jedná se o pozdní sběr a jsou sušeny na slunci, aby se zvýšil obsah cukru. Víno se vyrábí fermentací v otevřených nádobách.
Další kyperská vína jsou vyráběna z různých druhů hroznových vín. Roste jich tu přes 100 druhů, vinice jsou soustředěny ve dvou oblastech: v kopcích oblasti Pafos a na svazích jdoucích z Lemesosu přes hory Troodos. Nedávno se začaly objevovat menší vinice ve vinařských oblastech , následující příklad jednoho z nich v Chrysorroyiatissa klášteře v Pafosu. Celkem má Kypr asi 40 vinic , ročně vyprodukují několik tisíc až stovek tisíc lahví. I přesto, že trh žene cenu vína nahoru, tyto jsou stále konkurenceschopné a jejich ceny jsou v porovnání s evropskými průměrné.