Kypr | Kypr.cz - dovolená a last minute zájezdy na Kypr, informace o Kypru, reality na Kypru, počasí na Kypru, autopůjčovna, letenky a rekreační domy na pronájem

Mapa stránek

Počasí na Kypru: Famagusta: 0°C / 0°C Larnaca: 0°C / 0°C Limassol: 0°C / 0°C Nicosia: 0°C / 0°C Paphos: 0°C / 0°C Troodos: 0°C / 0°C Více>>

kypr.cz

Volejte zdarma

800 400 484
volejte 9:00-20:00

Nemovitosti Kypr

Famagusta / Protaras / Ayia Napa

Larnaca

Limassol

Kurz Euro

1 EUR je 26.920 Kč
ke dni 19. 3. 2024

Rozsáhlé možnosti a nejnižší cena, takové je cestovní pojištění online, které nabízí ePojisteni.cz.
PodlahyParkety.cz

Kyperské jídlo

Kyperské speciality

Mezze je tradiční jídlo i způsob jeho servírování. Na stole vám přistane varieta různých malých chodů, podávaných postupně na malých talířcích. Mnohdy i více jak 20 různých jídel z masa, lilku, cizrny, ryb a zeleniny s širokou škálou chutí a vůní. Nechybějí samozřejmě ani omáčky, například „tahini” sezamová s česnekem nebo „talaturi” okurková s jogurtem ochuceným mátou. Velmi oblíbený je kořeněný ovčí sýr, „haloumi” upravený např. na grilu. Vedle meze si můžete pochutna na tradičních jídlech jako stifado, dolmades nebo klefitiko.

Jednou z typických kyperských příprav masa je pečení v hliněné peci.

 

Několik typických specialit, které by vám rozhodně neměli uniknout:

Meze
Jednou z nejslavnějších kyperských specialit je „meze“. Tuto delikatesu, která zahrnuje 20 až 30 chodů, musíte při návštěvě Kypru určitě ochutnat!

Ryby
Na vynikajících středomořských rybách si můžete pochutnat v mnoha restauracích s mořskými plody, které se nacházejí blízko pobřeží. Připravují se různými způsoby: grilované, smažené, slané, kyselé, kořeněné nebo přírodní.

Yemista
Yemista jsou plněné vinné listy. Podávají se teplé nebo studené.

Shieftalies
Shieftalies jsou malé párky z mletého masa, které se grilují na dřevěném uhlí.

Haloumi (bílý ovčí sýr)
Sýr Haloumi je základ kyperské diety a podává se ke každému jídlu. Haloumi se tradičně vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka, i když někdy může obsahovat i kravské mléko.

Kleftiko

Pečené jehně připravované v římském hrnci.

Avgolemoni
Citron a vaječná polévka.

Souvlakia (kebab)
Malé kousky napíchnutého vepřového nebo jehněčího masa se pomalu pečou na ohni. Jí se s nakrájenou cibulí, petrželí a rajčaty v pita chlebu.

Flaounes
Tradiční tvarohové koláče (cheese cakes), které se pečou na Velikonoce. Flaounes tvoří korpus s náplní ze sýra, vajec a máty. Jsou ve tvaru trojúhelníku a čtverce.

Soutzoukos
(sladká klobása Soutzoukos)
Je oblíbený na kyperských festivalech a slavnostech. Mandlový „náhrdelník“ se pověsí na háky do tvaru U nad kotel s čerstvě uvařenou hroznovou směsí. Šňůra se  ponoří do hroznové směsi a až se hustá šťáva přichytí na mandle, vytáhnou se ven.

Loukoumia (turecký med)
Je také známý jako „turecký med“. Měkké, žvýkací, lákavé sladké kostky pokryté moučkovým cukrem. Jsou vyrobené pouze z čistých ingrediencí, které neobsahují chemické přísady. Mají různé příchutě.

Glykol
Zavařované mandle, datle, meruňky, třešně, kdoule a hrozny podávané vždy se sklenicí vody.